1.1 Cap de l’Ecomuseu

Ecomuseu Els Ports.

Cap De L’Ecomuseu.

Punt d’Informació del Parc Natural dels Ports.

Sala d’Imatge.

L’home i els Ports.

Centre d’Interpretació del Territori.


EL CAP

El Cap de l’Ecomuseu es troba situat en un edifici del centre històric d’Orta, la seva funció consisteix en la recepció i acolliment dels visitants, on aquests poden disposar de la informació bàsica sobre el propi ecomuseu, el territori, la població i el seu patrimoni integral i d’identitat (natural i cultural). En definitiva, es tracta d’un centre neuràlgic a partir del qual iniciar les visites pertinents al territori, segons l’interès i desig de cadascú. El Cap també acull en la seva planta baixa el Punt d’Informació del Parc Natural dels Ports.

Recepció Cap Ecomuseu

La Sala d’Imatge

La Sala d’Imatge, es troba a la planta baixa, està especialment dissenyada com a sala polivalent, utilitzant-se principalment per a muntatges àudio-visuals informatius, descriptius, interpretatius o d’impacte emocional, aixì podem fer una mirada als diferents elements patrimonials que es troben repartits pel territori.

Entre d’altres projeccions, té lloc la de “L’arquitectura templera i hospitalera a les Terres de l’Ebre“, realitzada per  l’estudiós i especialista Joan Fuguet. Aquest audiovisual es pot projectar, a part del català, en castellà, anglès, francès i alemany.

La Sala d’Imatge, també s’utilitza per a conferències, cursos, aula didàctica…. en les seves parets hi ha una exposició que recull una mostra de fotografies antigues del municipi procedent del fons fotogràfic del CEDEP.

Sala d’Imatge


L’home i els Ports. (primera planta)

Recreació audiovisual i escenogràfica sobre la presència de l’home al massís. D’una manera atractiva i didàctica es realitza un ràpid recorregut històric sobre l’ocupació humana i l’aprofitament dels seus recursos naturals.

L’home i els Ports

A la primera planta també hi ha una sala d’exposicions destinada a mostrar produccions pròpies de l’Ecomuseu relacionades amb qualsevol element patrimonial del territori, actualment es troba l’exposició fotogràfica, acompanyada per la projecció d’un audiovisual, que sota el títol de: “Quan lo blat anave a trenta sous la faneca” fa un recorregut i una proposta de itinerari pels edificis renaixentistes més importants de la zona.

Exposició de l’arquitectura renaixentista a la Terra Alta i Matarranya

Centre d’Interpretació del Territori. (segona planta)

Aproximàció geogràfica i històrica a un territori de fronteres. Repartits entre tres comunitats autònomes, tenim moltes coses en comú, entre elles: la llengua i la cultura.

Maqueta dels Ports
Terrat-mirador a la part continental dels Ports