1.3 Patrimoni Natural

Ecomuseu Els Ports.

Patrimoni natural.

Parc Natural dels Ports

Mas de Quiquet

riu Estrets

cabra salvatge

Àrea Recreativa «La Franqueta»

cova de Picasso

mas de Corretja

Carbonera

forn de calç

Clots de Pega

 

Els Ports

El patrimoni natural està representat principalment per: Els Ports, un dels espais més ben conservats i espectaculars de l’àrea mediterrània i que alberga una important mostra de flora i fauna .

El massís des Ports te una extensió que s’aproxima als 800 quilometres quadrats, es troba comprés entre les comarques de la Terra Alta i el Baix Ebre al Nordest, eixamplat-se en sentit sudoest entre les comarques del Montsià a Catalunya, el Matarranya al Baix Aragó i la comarca dels Ports de Morella al País Valencià.

Part del massís es declarat, el 1967 Reserva Nacional de Caça, amb objectiu  de protegir i incrementar la presència de la cabra salvatge. La part catalana, des del 2001, és Parc Natural .

Mas de Quiquet

Mas de Quiquet (Radial Patrimoni Natural)

Està situat a l’interior dels Ports d’Orta, a 14 km del municipi, a la capçalera del riu Estrets, i molt prop de l’Àrea Recreativa «La Franqueta», el mas de Quiquet, constitueix la RADIAL DEL PATRIMONI NATURAL fa les funcions d’aula didàctica, i als seus voltants hi ha una exposició sobre l’evolució del paisatge als Ports, hi ha també l’inici de dos itineraris senyalitzats: el de la cova de Picasso i el del mas de Corretja, on també es troben la reproducció d’antigues activitats preindustrials, com una carbonera, clot de pega i un forn de calç.  En aquest indret Picasso hi feu estada el mes d’agost del 1898, i en deixa mostra en multitud de dibuixos al carbó i algun oli (vegeu www.centrepicasso.cat).

Exposició sobre l’evolució dels paisatge, des del neolític fins a l’actualitat (Mas de Quiquet)

_

GALERIA D’IMATGES DE LA ZONA MAS DE QUIQUET-FRANQUETA